Slovenska Karitas

PROJEKT KAJ JE DOM? / #whatishome

S Slovensko karitas smo sodelovali v vseevropski akciji ozaveščanja o migracijah »Kaj je dom? #whatishome«. Akcija je potekala v okviru triletnega projekta »MIND – Migracije. Povezanost. Razvoj.

Projekt je nastal kot odgovor na družbene razmere z namenom, da splošno javnost opozori na pomen univerzalnega trajnostnega razvoja, predstavi temeljne vzroke migracij ter vzpodbuja vključevanje in prepoznavanje migrantov v družbi kot soustvarjalcev razvoja.

Projekt je potekal v sodelovanju z 12 evropskimi Caritas organizacijami iz 11 držav članic EU.

AKTIVNOSTI

  • Priprava komunikacijske strategije,
  • prilagajanje projekta slovenskim razmeram v odnosu do migracij,
  • organizacija tiskovnih konferenc, komunikacija z mediji in priprava sporočil za javnost,
  • priprava strategije nastopa na družbenih omrežjih,
  • priprava ključnih sporočil za posamezne javnosti,
  • priprava oglasov za povečanje števila sledilcev na družbenih omrežjih,
  • urednikovanje družbenih omrežij,
  • izvajanje drugih aktivnosti za doseganje ciljev,
  • spremljanje rezultatov in poročanje.

REZULTATI

K sodelovanju, katerega namen je bil ozaveščati o migracijah, smo pritegnili mnoge slovenske in tuje ambasadorje ter vplivneže – tujce, ki so se priselili v Slovenijo, in Slovence, ki živijo ali so živeli v tujini oz. veliko potujejo. Njihove življenjske zgodbe, razloge za selitev, občutja ob (ne)sprejetosti in doprinose v novo okolje s(m)o delili na družbenih omrežjih in v drugih medijih.

Ambasadorji, ki so se pridružili akciji, so: alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar, televizijska voditeljica Bernarda Žarn, radijski voditelj Miha Deželak, psihoterapevtka mag. Mirjana Frankovič, Prešernova nagrajenka Metka Krašovec, bloger Simon Šketa, zaporniški duhovnik Robert Friškovec, pevec Gašper Rifelj, glasbenik Gianni Rijavec, pevka Tinkara Fortuna, filozof dr. Evgen Bavčar, operni pevec Marcos Fink, ravnatelj OŠ Livada Goran Popović, zdravnica Tamara Levičnik, dr. med., radijski voditelj Jure Sešek in mnogi drugi.

V znak podpore migrantom so se na njihove zgodbe odzvali številni Slovenci, ki živijo v tujini in so na svoji koži občutili, kako je, ko si ustvarjaš nov dom daleč stran od znanega domačega okolja, kot tudi mnogi tujci, ki so zaradi različnih razlogov zapustili svojo domovino in prišli živet v Slovenijo. Na svojih družbenih profilih so zelo iskreno in čustveno spregovorili o tem, kaj jim pomeni dom, in pri tem uporabili oznako #whatishome.

Tretje leto poteka akcije smo organizirali Pohod solidarnosti z begunci, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti zaradi vojn, podnebnih sprememb ali revščine. Pohoda se je udeležilo več kot 500 ljudi. Za cilj smo si zadali prehoditi simbolnih 2.810 km, kolikor predstavlja razdalja med Damaskom v Siriji in Ljubljano. Udeleženci so skupno prehodili kar 7.096 kilometrov.

Z nagovarjanjem medijev, novinarjev in organizacijo tiskovnih konferenc smo uspeli pridobiti objave o projektu in življenjskih zgodb v vseh pomembnejših medijih (TV in Radio Slovenije, Delo, Večer, radio Ognjišče, tednik Družina in mnogi drugi …). Število brezplačnih objav v obdobju treh let je preseglo 450, skupni doseg vseh objav v medijih pa je presegal številko 9 milijonov.  V celotnem projektu ozaveščanja smo bili izmed vseh sodelujočih držav prav mi najuspešnejši.